INTERVENCIÓ: DANSA MOVIMENT TERAPIA (DMT) a... L'Ateneu Banyoles



La DMT és una psicoteràpia formal que utilitza el cos, el moviment i la dansa dins d’un procés que promou la integració emocional, social, cognitiva i física del o la usuària.

La paraula dansa representa el procés creatiu que es porta a terme en aquesta psicoteràpia. La paraula moviment ens parla del cos i de la gran riquesa d’informació i comunicació que proporciona el moviment de l’ésser humà.

La paraula teràpia / psicoteràpia, implica el procés de reflexió sobre les pròpies emocions i el processament de les mateixes.

La DMT es defineix com l’ús terapèutic del moviment, dins d’un procés que promou la integració emocional, cognitiva i física del individu. És un conjunt integrador de diverses formes de treball psicoterapèutic i clínic, amb marc teòric i pràctic es beneficia de les aportacions científiques de la Neurobiologia, Neuropsicologia, la investigació mèdica, la psicologia del desenvolupament, les investigacions a l’àmbit de la comunicació no verbal,  tècniques de moviment i dansa, sistemes d’observació i anàlisis del moviment i orientacions psicològiques i psicoterapèutiques contemporànies.

La DMT parteix de la interrelació i interacció entre Cos-Ment-Emocions. “Body movement reflects inner emotional states and changes in movement behavior can lead to changes in the psyche, thus promoting and growth" (Levy, 1995).

Utilitza la comunicació no verbal (moviment, llenguatge i imatge corpora) i el medi Artistic-creatiu, usat per les CAT, com a instruments per ajudar a restablir la capacitat natural del individu per relacionar-se amb si mateix i amb l’entorn d’una manera sana i satisfactòria.

El moviment, el llenguatge corporal i les imatges creades per un entorn segur i en presència o de la dansa moviment terapèutic possibiliten la contenció, expressió, exploració i resolució d’emocions conflictives.

La DMT treballa amb una àmplia varietat de pacient, problemes i patologies, incloent poblacions amb trastorns emocionals, dificultats d’aprenentatge, trastorns mentals o orgànics i poblacions amb una comunicació verbal malmesa.

La DMT s’adapta al tipus d’usuari o usuària i al seu context. Els usuaris no han de posseir aptituds artístiques, físiques o psíquiques per beneficiar-se d’aquest tractament.

Els trastorns emocionals, cognitius i/o físics són tractats per la DMT mitjançant sessions clíniques de grup o bé individuals. El setting terapèutic en DMT, és un espai segur i confidencial.

Les sessions de DMT es realitzen en un espai segur íntim i confidencial on el pacient o els membres del grup es poden expressar de manera oberta i còmode, un espai que propicia la llibertat i confiança per a què l’usuari o usuària pugui compartir com se sent tant física com psíquicament.

L’estructura de la sessió s’adaptarà sempre a les necessitats dels usuaris facilitant el benestar de l’usuari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.